ذرات معلق موجود در پسابها و اهمیت آن

یکی از عوامل موثر بر کیفیت پساب حاصل از انواع پکیج تصفیه فاضلاب، پارامترهای تصفیه فاضلاب است. این پارامترها عوامل مختلفی را که در بر گیرنده میزان آلودگی و نوع آلودگی فاضلاب و پساب حاصل است را مورد توجه قرار می دهد. یکی از این پارامترها شاخص  tss یا انواع میزان ذرات معلق موجود در اب یا فاضلاب است. این شاخص به ویژه در تصفیه فاضلاب صنعتی اهمیت بالایی دارد. در این پست قصد داریم به چیستی این شاخص و اهمیت و روش اندازه گیری آن بپردازیم.

منظور از TSS آب و فاضلاب چیست؟

بسته به نوع فاضلاب، نوع و میزان آلاینده‌های موجود در آن‌ها متفاوت است. اما یکی از آلاینده‌هایی که در بیشتر فاضلاب‌ها و آب‌های تصفیه نشده موجود است ذرات جامد نام دارد. این بخش از آلاینده‌ها به صورت معلق و در تعداد بسیار زیادی در پساب‌ها و آب‌های تصفیه نشده وجود دارند. اما اگر چنانچه ابعاد ذرات جامد موجود در پساب‌ها بیشتر از 2 میکرون باشد TSS (Total Suspended Solid) نامیده می‌شوند. این ذرات جامد امکان عبور از فیلترهای سیستم تصفیه آب را ندارند. از جمله این ذرات آلاینده‌ی جامد موجود در پساب‌ها می‌توان به:

  • تکه‌های پارچه
  • شاخ و برگ درختان
  • پشم
  • مو
  • پوست میوه
  • فاضلاب حاصل از کشتارگاه‌ها
  • سرنگ
  • باقیمانده میوه

اشاره نمود.

TSS آب و فاضلاب چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟

روش‌های اندازه‌گیری این شاخص کیفی آب و فاضلاب تنوع زیادی دارد. اما در ادامه با رایج‌ترین روش‌های اندازه‌گیری TSS در پساب‌ها آشنا خواهیم شد که به ترتیب زیر است:

  • در یک ظرف کاملا تمیز و خشک مقادیر مشخصی از پساب مورد نظر را می‌ریزیم.
  • سپس در این مرحله پساب داخل ظرف را از فیلترهای شیشه‌ای عبور می‌دهیم. این فیلترهای شیشه‌ای باید قادر به جمع کردن ذرات جامد بزرگتر از 2 میکرون باشند.
  • در این مرحله صبر می‌کنیم تا آب روی فیلتر کاملا خشک شود. معمولا این آب بعد از مدتی کاملا از روی سطح فیلتر بخار می‌شود.
  • وزن فیلتر شیشه‌ای را اندازه‌گیری می‌کنیم تا اختلاف آن با وزن اولیه فیلتر مشخص شود. این عدد نشان دهنده میزان ذرات جامد موجود در پساب مذکور می‌باشد.

در ادامه نیز اشاره می‌کنیم که شاخص TSS در پساب‌ها تا چه حد قابل قبول است.

استاندارد TSS آب و فاضلاب چقدر است؟

تمام شاخص‌های کیفی آب و فاضلاب از جمله TSS دارای مقادیر استاندارد هستند. این استانداردها نشان می‌دهند تا چه حد میزان وجود این ذرات جامد در پساب‌ها قابل اغماض است. در صورتی که اندازه‌گیری‌ها نشان‌دهنده مقادیری بالاتر از اندازه‌ی استاندارد TSS باشند کیفیت آب نامناسب است. این آب چه برای مصرف و چه ورود به طبیعت نامناسب ارزیابی می‌شود و خطرناک است. بر اساس دستورالعمل‌های سازمان محیط زیست همه پساب‌هایی که وارد چرخه طبیعت می‌شوند باید TSS استانداردی داشته باشند. در غیر این صورت مشکلات و خطرات بسیار زیادی از بابت ورود پساب بی‌کیفیت به چرخه طبیعت ایجاد می‌گردد. اجرای این دستورالعمل‌ها نیز برای تمام سازمان‌ها و شرکت‌ها ضروری و الزامی می‌باشد. اما مقدار استاندارد TSS معادل 100 میلی‌گرم بر لیتر می‌باشد. البته این استاندارد برای آب‌های سطحی به 40 میلی‌گرم بر لیتر کاهش یافته است. در نتیجه تمام آب‌هایی که از این حد استاندارد، TSS بالاتری داشته باشند باید مورد تصفیه قرار بگیرند.

TSS آب و فاضلاب چه اثرات منفی دارد؟

در این بخش خواهیم گفت که چرا باید TSS را در آب و فاضلاب پایین نگه داشت. اصلی‌ترین دلایل این امر اثرات منفی و مخرب آلاینده‌های جامد بزرگتر از 2 میکرون هستند. در ادامه به مهم‌ترین مضرات TSS در پساب‌ها اشاره خواهیم کرد.

1.    انسداد تجهیزات تصفیه یکی از مضرات این ذرات به شمار می‌رود. به همین خاطر در مراحل پیش تصفیه باید بخش زیادی از این آلاینده‌های جامد از آب و فاضلاب خارج شوند.

2.    این ذرات جامد در آب‌های سطحی نظیر رودخانه روی آب را فرا گرفته و مانع از عبور نور خورشید می‌شوند. در نتیجه عدم عبور نور خورشید موجب کاهش قابل توجه میزان اکسیژن موجود در آب می‌شود. بنا‌بر‌این حیات موجودات زنده در رودخانه و دیگر آب‌های سطحی در اثر کاهش اکسیژن با مخاطرات جدی مواجه خواهد شد.

3.    وجود TSS بالا موجب تغییر در رنگ آب و پساب می‌شود. اما این تغییر رنگ غیر طبیعی بعد از اینکه مقدار TSS آب و فاضلاب به حد استاندارد رسید بهبود می‌یابد.

4.    مقادیر بالای TSS در آب و فاضلاب، دیگر مراحل تصفیه را با مشکلاتی مواجه می‌کند. این چالش‌ها و مشکلات نیز پروسه تصفیه را طولانی‌تر از حد معمول خواهند کرد. در نتیجه به دلیل TSS بالا راندمان سیستم تصفیه آب به شدت کاهش می‌یابد.

روش‌های کاهش TSS در پساب

کاهش شاخص TSS که به معنای کل مواد جامد معلق در آب می‌باشد، برای بهبود کیفیت آب لازم است. وارد شدن آب با TSS بالا به چرخه طبیعت می‌تواند خطرات بسیار زیادی برای محیط زیست به همراه داشته باشد. به همین دلیل باید از روش‌های مختلفی برای کاهش مجموع ذرات جامد موجود در آب استفاده کرد. این روش‌های کاهش TSS نیز عبارتند از:

  • روش‌های ته نشینی
  • فیلتراسیون
  • بافرهای گیاهی
  • انعقاد و لخته‌سازی شیمیایی
  • انعقاد الکتریکی

با توجه به مقدار TSS پساب‌ها باید یکی از بهترین شیوه‌ها برای کاهش این آلاینده‌ها را انتخاب کرد. اندازه‌ی ذرات جامد غالب در پساب‌ها نیز روی شیوه تصفیه آن‌ها موثر است. اما حضور و مشاوره کارشناسان حوزه تصفیه آب صنعتی در این امر کمک بزرگی می‌باشد. بنا‌بر‌ابن پیشنهاد می‌کنیم برای خرید تجهیزات لازم جهت تصفیه آب صنعتی و کاهش TSS آب و فاضلاب با تیم صنعت آب زارعان از طریق شماره 09100910940تماس بگیرید. تمام راهنمایی‌های لازم و طراحی و ارائه بهترین سیستم تصفیه آب و انواع فاضلابتوسط مهندسین زبده این تیم به بهترین شکل انجام می‌شود