سفارش تبلیغ
صبا ویژن

استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی

یکی از بهترین راهکارها برای صرفه جویی در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی که بیشترین میزان هدر رفت آب را نیز به خود اخحتصاص داده است، استاده مجدد از پساب های حاصل از أنواع پکیج تصفیه فاضلاب، به ویژه تصفیه فاضلاب انسانی است. اما آیا این روش برای استفاده در کشاورزی مناسب است؟ در این پست قصد داریم تا در مورد مزایا و معایب استفاده از پساب فاضلاب در کشاورزی با شما صحبت کنیم.

چگونگی استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی 

با توجه به نیازهای بخش کشاورزی می‌توان بخش زیادی از پساب‌های تصفیه شده را در این صنعت استفاده کرد. به همین دلیل اصلی‌ترین کاربرد فاضلاب‌های تصفیه شده، در بخش کشاورزی می‌باشد. برای این منظور از انواع مختلفی از فاضلاب‌های تصفیه شده می‌توان استفاده کرد. در این بین تصفیه و استفاده مجدد از فاضلاب خانگی در بخش کشاورزی رایج‌تر است. فاضلاب‌های خانگی حجم بالاتری نسبت به دیگر انواع فاضلاب دارند. همچنین بعد از تصفیه پساب خانگی کیفیت نهایی فاضلاب برای استفاده در بخش کشاورزی مناسب‌تر است. اما انواع دیگر فاضلاب با وجود ترکیبات شیمیایی و فلزات سنگین گزینه چندان مناسبی برای استفاده مجدد در کشاورزی نیستند.
با این همه با رعایت استانداردهای شدیدتر زیست محیطی همچنان امکان استفاده از انواع فاضلاب برای مصارف کشاورزی وجود دارد. اما هزینه تصفیه این نوع از فاضلاب‌ها برای دستیابی به استانداردهای لازم بیشتر خواهد بود. استفاده از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی مزیت‌های زیادی به همراه دارد. همچنین روش‌های مختلفی برای استفاده از پساب تصفیه شده در کشاورزی وجود دارد.

مزیت‌های استفاده از فاضلاب تصفیه شده

بازچرخانی یا استفاده دوباره از فاضلاب در کشاورزی یا دیگر مصارف مزایای زیادی دارد. شناخت این مزایا انگیزه‌ای برای تصفیه فاضلاب و استفاده دوباره از آن خواهد بود.

صرفه‌جویی در منابع آب مصرفی برای کشاورزی

آب مورد نیاز برای کشاورزی حجم قابل توجهی از منابع آب را به خود اختصاص می‌دهد. این حجم از آب مصرفی در کشاورزی به ویژه در کشورهای کم آبی مانند ایران بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. چرا که برای تامین آب مورد نیاز برای بخش کشاورزی همیشه چالش‌های جدی وجود دارد. استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی</em> می‌تواند این چالش را تا حد زیادی برطرف کند. همچنین پساب‌های تصفیه شده در تغذیه سفره‌های زیرزمینی آب نیز نقش شایان توجهی دارند.

کمک به کاهش آلودگی‌های زیست محیطی

فاضلاب‌های تصفیه نشده یکی از خطرات جدی برای محیط زیست به شمار می‌روند. زیرا درصد آلاینده‌های موجود در آن‌ها بسیار بالا است. مواد آلاینده و ترکیبات فاضلاب قبل از تصفیه مضرات زیادی برای طبیعت به همراه دارد. اما با تصفیه فاضلاب و استفاده دوباره از آن اثرات مخرب پساب روی اکوسیستم کاهش چشمگیری پیدا می‌کنند.

کاهش هزینه

فرآیند استفاده از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی نیاز به انتقال آب از مسافت‌های دور را منتفی می‌کند. از طرفی دیگر نیازی به صرف هزینه‌های سنگین استفاده از آب‌ شیرین‌کن‌ها نخواهد بود. تصفیه پساب نسبت به این روش‌ها هزینه بسیار کمتری برای تامین آب مورد نیاز در کشاورزی دارد.

حفظ منابع انرژی

با استفاده دوباره از فاضلاب صرف منابع انرژی مرتبط با تصفیه آب کاهش پیدا می‌کند. همچنین توجه داشته باشید که تصفیه فاضلاب در قیاس با تصفیه آب‌های طبیعی هزینه کمتری دارد.

چالش‌های استفاده مجدد از فاضلاب در کشاورزی

تصفیه پساب و استفاده دوباره از آن علاوه بر داشتن مزایای زیاد با چالش‌هایی نیز مواجه است. البته امکان غلبه بر این چالش‌ها نیز با تدابیر مناسب آن وجود دارد. در ادامه به برخی از اصلی‌ترین چالش‌های پیش رو در بهره گیری دوباره از فاضلاب برای کشاورزی اشاره می‌کنیم:

  • نگرانی‌های بهداشتی: برخی نگرانی‌ها در خصوص بهداشتی بودن پساب مورد استفاده در کشاورزی وجود دارد. البته با رعایت استانداردهای لازم در تصفیه فاضلاب این نگرانی‌ها قابل رفع می‌باشد.
  • هزینه‌های اولیه: احداث تصفیه‌خانه‌های مناسب برای بازچرخانی پساب نیاز به صرف هزینه‌هایی دارد. این هزینه هم به عنوان یکی از چالش‌های استفاده دوباره از پساب مطرح می‌گردد.
  • مقبولیت اجتماعی: بسیاری از افراد تمایلی به استفاده از فاضلاب تصفیه شده برای کشاورزی ندارند. این چالش نیز با آموزش و آگاهی دادن به جامعه برطرف خواهد شد.

رفع این چالش‌ها به کمک فناوری‌های نوین و حمایت دولت‌ها آسان خواهد بود..