تصفیه فاضلاب دامداری
یکی از انواع پکیح تصفیه فاضلاب که کاربردهای زیادی در صنعت پرورش دام و طیور دارد، پکیح تصفیه فاضلاب دامداری است. این نوع پکیح، جزء تجهیزات مورد نیاز برای تصفیه فاضلاب صنعتی به حساب می آید و کاربردهای ویژه ای در دامداری ها و مرغداری ها دارد. در این پست قصد داریم تا در مورد تصفیه فاضلاب دامداری و فرایند به آن با هم صحبت کنیم.
فرآیند تصفیه فاضلاب دامداری شامل چه مراحلی است؟
فاضلاب دامداریها حاوی مواد جامد معلق، باکتری، چربی و انگلها میباشد. علاوه بر این آلایندهها مواد مضر دیگری نظیر مواد شیمیایی و آلی هم در پساب دامداریها وجود دارد. به همین خاطر برای تصفیه فاضلاب دامداری باید چند گام و مرحله مهم را طی کرد.
تصفیه فیزیکی فاضلاب دامداری
در پساب دامداریها مواد جامد معلق زیادی مانند پشم و موی حیوانات دیده میشود. این مواد باید توسط دستگاههای آشغالگیر مکانیکی یا دستی برداشته شوند. در غیر این صورت آسیبهای جدی به تجهیزات سیستم تصفیه پساب وارد میشود. البته حذف مواد جامد معلق در پساب دامداری موجب بهبود کیفیت فاضلاب نمیشود. بلکه تنها با هدف بهبود شرایط برای مراحل بعدی کار باید انجام گیرد. بعد از آشغالگیری، مقادیر زیادی چربی در پساب مشاهده میشود. این چربی نیز باید در مرحله تصفیه فیزیکی فاضلاب تا حد ممکن حذف شود. برای این منظور میتوان از تجهیزات دیگری به نام چربیگیر در تصفیه پساب دامداری کمک گرفت.
متعادلسازی فاضلاب
در این مرحله، از پمپها و تجهیزات هوادهی برای متعادلسازی همه بخشهای پساب استفاده میشود. هدف از انجام این مرحله یکسانسازی کیفیت فاضلاب در تمام بخشهای آن است. این کار موجب افزایش کارایی فرآیند تصفیه پساب در مراحل بعدی میشود.
تصفیه بیولوژیک فاضلاب دامداری
برای تصفیه فاضلاب دامداری از روش موثر و کارآمد تصفیه بیولوژیک استفاده میکنند. زیرا بزرگترین چالش و خطر فاضلاب دامداری وجود مواد آلی در آن است. بالا بودن پارامترهای BOD و COD در فاضلاب دامداریها، تاییدی بر این موضوع است. برای حذف بهتر مواد و ترکیبات آلی از باکتریهای هوازی و بیهوازی استفاده میشود. این باکتریها کمک میکنند تا مواد آلی تجزیه شده و به شکل لجن در کف مخزن تصفیهخانه انباشته شوند. تصفیه بیولوژیک خود انواع گوناگونی دارد که بر اساس شرایط فاضلاب استفاده میشوند. در نهایت مواد منعقدکننده کمک میکنند مواد آلی در کف حوضچههای تصفیه جمع شوند. لجنهایی که در این مرحله از کار تصفیه پساب تولید میشوند به صورت دورهای تخلیه خواهند شد. بخشی از این لجن نیز برای تصفیه بیولوژیک مجددا مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تصفیه شیمیایی فاضلاب دامداری
گندزدایی و ضدعفونی کردن بخش آخر تصفیه پساب دامداری به شمار میرود. در این مرحله باید برای حذف باکتریها و انگلهای باقی مانده در فاضلاب اقدام کرد. راهکار عملی و موثر برای تصفیه فاضلاب دامداری در این مرحله کلرزنی و استفاده از دیگر مواد ضدعفونی کننده است.
تجهیزات مورد استفاده در فرآیند تصفیه فاضلاب دامداری
برای اینکه فرآیند تصفیه فاضلاب به درستی انجام شود به تجهیزات متعددی نیاز است. این تجهیزات کمک میکنند تا هدف هر مرحله از تصفیه پساب محقق شود. از جمله دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز برای تصفیه پساب دامداری میتوان به:
- انواع دستگاههای آشغالگیر مکانیکی یا دستی
- سیستم پمپاژ برای متعادلسازی پساب
- چربیگیر از نوع API یا نوع DAF
- تجهیزات هوادهی و بلوئر
- پکیجهای کلرزنی فاضلاب
اشاره نمود. کیفیت و نوع تجهیزات مورد استفاده در کیفیت و نتیجه فرآیند تصفیه نقش کلیدی دارد. به همین خاطر برای تهیه تجهیزات و راهاندازی سیستم تصفیه فاضلاب باید از تیمهای حرفهای و باتجربه کمک گرفت